2020-11-16 14:45:46• hírek • Szatmár.ro

Eredménnyel zárultak a Máltai Szeretetszolgálat, a szegénység világnapja alkalmából szervezett önkéntes akciói

A szegények világnapja alkalmából a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetének önkéntesei számos karitatív akciót szerveztek meg, és szerencsére a pandémia ellenére sikerült sok mindenkihez eljutni.

Az idei év minden tekintetben eltér a korábbi évektől: új, váratlan problémák, korlátozottság, szigorú szabályok. Ezzel egy időben pedig a világjárvány miatt egyre többen maradnak munka nélkül, egyre több család küzd anyagi problémákkal.

„Mi is igyekszünk/ igyekeztünk a szolgáltatásainkat átszervezni: amit lehet, azt digitális eszközök segítségével oldjuk meg, viszont nem tudjuk minden tevékenységünket ilyen módon folytatni. Nekünk az a dolgunk, hogy felkeressük azokat, akiknek szükségük van ránk, segítsünk nekik a lehető leghatékonyabban, mert csak így vészelhetjük át ezt a mindannyiunk számára nehéz időszakot” – nyilatkozza Hegedüs Gergő, a Máltai Szeretetszolgálat szatmári szervezetének vezetője.



„Fontos számunkra az, hogy minden helyzetből a lehető legtöbbet tudjunk kihozni, és megragadjunk minden felénk táruló lehetőséget. A tevékenységeink megszervezése során is ezt tartjuk szem előtt: szeretjük a változatos programokat, és abban hiszünk, hogy a közös munka élménye köt minket össze igazán” – tette hozzá.

Elmondta ugyanakkor azt is, hogy idén a szegények világnapját sem tudták úgy megünnepelni, mint a korábbi években, de az óvintézkedések betartása mellett így is sikerült elvégezzék feladataikat.

Annak érdekében, hogy minimálisra lehessen csökkenteni a résztvevő önkéntesek számát, idén kisebb csoportokkal szervezték meg az eltervezett feladatokat.

„A világnapot megelőző héten rajzpályázatot hirdettünk, amelynek témája a szegénység volt. A gyerekeknek csupán annyi feladatuk volt, hogy rajzolják le azt, ami ennek kapcsán eszükbe jut, ami szerintük a szegénység. November 15-én ki is hirdettük a díjazottakat, de a Retro Babám könyvesboltnak köszönhetően minden résztvevőt egy karácsonyi foglalkoztató könyvvel tudunk megajándékozni. 


A Harag György Társulat színművészei igent mondva a felkérésünkre 12 videót készítettek, amelyben egy-egy mű/ dal/ vers segítségével elevenítik meg a szegénység fogalmát. Ezeket a videókat mi is megosztottuk a szervezet Facebook-oldalán, így tartva fenn az érdeklődést és a figyelmet a témával kapcsolatban. Az előttünk álló hét folyamán minden résztvevővel felvesszük majd a kapcsolatot és terveink szerint el is juttatjuk majd a jutalmakat a gyerekek számára” – magyarázta a szervezet vezetője.



A hétvégéi akció során ugyanakkor a szeretetszolgálat önkéntesei a hajléktalanszállót is meglátogatták, reggelit és vacsorát szállítottak az ott tartózkodóknak, majd az Ostrovului utcai szociális lakásokat is felkeresték: az ott élők számára higiéniai cikkekkel megtöltött csomagokat ajándékoztak. Igyekeztek odafigyelni arra is, hogy mindenki számára egyenlően jusson az adományból. A csomagok tartalmaztak fertőtlenítőszert, maszkokat (gyerek és felnőtt méretet egyaránt), valamint vitaminokat is.



„Tűzifát biztosítottunk továbbá 14 család számára. Azokban az esetekben, ahol idős személyek vannak a családban, és ebből kifolyólag nem tudták elvinni a fát, mi szállítottuk haza a szervezet önkénteseivel. Talán mondanunk sem kell, hogy ez mekkora segítség a családok számára, hiszen egy hatalmas terhet vettünk le ezáltal a vállukról” – mutatott rá Hegedüs Gergő.



A Partiumi Falugazdászokkal partnerségben egy zöldség- és gyümölcsgyűjtő akciót sikerült megszervezni (Adományozz egy kosárnyi helyit! címmel), amelynek lényege, hogy a termelők a számukra fölöslegessé vált termékeket karitatív célra ajánlják fel. A világnap alkalmából szervezett gyűjtés sikeres volt. Összesen 120 kg krumpli, 20 kg karfiol, 40 kg vegyes zöldség, 600 kg káposzta, 40 kg paprika, 50 kg padlizsán, 30 liter almalé és 29 kg hagyma gyűlt. Ezeket az adományokat is sikeresen juttatták célba.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: